Budjetti

Budjetti – Mallipohja, vinkkejä ja tietoa budjetin laatimisesta

Budjetteja on erilaisia ja yksikään budjetti ei ole samanlainen. Olemassa ei ole yhtä oikeaa budjettia, joka olisi parempi kuin toiset, mutta jotkut budjetit ovat kuitenkin käytännöllisempiä tietyissä tilanteissa.

Meidän lähtökohta budjetille on tietysti henkilökohtainen talous ja omat raha-asiat. Oma talous on nimittäin se, joka saa arkipäivän palaset loksahtamaan paikoilleen ja siksi olemmekin kehittäneet käytännöllisen mallipohjan, jota sinä voit käyttää oman taloutesi budjetointiin. Budjettipohjamme on tietysti ilmainen. Dokumentista löydät yksinkertaiset ohjeet, mutta olemme myös listanneet tärkeimmät kohdat tähän alle, jotta voit lukea tarkemmin budjetin laatimisesta ja suunnittelusta sekä oman talouden hallinnasta.

Olemme listanneet parhaimmat vinkit budjetin laatimiseen tanskalaisen talousasiantuntija Kenneth Hansenin avulla. Hansen on tunnettu tanskalaisesta tv-ohjelmasta “Luksusfælden” (“Ylellisyyden ansa”), jossa talousasiantuntijat auttavat tanskalaisia oman talouden kunnostamisessa ja hallinnassa.

Budjetin suunnittelun lähtökohtana on aina hyvä käyttää omaa taloudellista tilannetta, mutta mallipohjastamme löydät myös suosituksia siihen, miltä budjetti voisi näyttää sekä mitä kohtia siihen tulisi ottaa mukaan, jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta budjetin laatimisesta. Suosituksien avulla voit myös tutkia omaa kulutustasi ja katsoa, kuluuko rahaa enemmän tiettyihin kohtiin kuin olisi tarve.

Olemme testanneet budjettimallipohjaamme seuraavissa ohjelmissa: Excel, Google Sheets, Numberes ja Open Office. Mallipohjan pitäisi siis toimia kaikissa edellämainituissa ohjelmissa, mutta jos mallissa kuitenkin esiintyy ongelmia, kuulemme niistä mielellämme. Voit lähettää kommenttisi tai palautteesi sähköpostilla osoitteeseen anni@houseofbanks.fi niin tarkistamme ongelman.

Vinkkejä budjettiin

Kuten mainittu, mallipohjasta löytyy ohjeet budjetin laatimiseen, mutta saat joka tapauksessa muutaman vinkin budjettiin myös tässä. Voit muun muassa selvittää, kuinka fiksusti olemme budjettipohjan tehneet!

Ensimmäisessa arkissa voit listata kiinteät tulosi ja menosi, jonka jälkeen tiedot siirretään automaattisesti joka kuukauden kohdalle. Sinun tulee esimerkiksi kirjata vuokrasi vain kerran, jonka jälkeen tieto siirtyy myös muiden kuukausien kohdalle. Mikäli vuokrasi muuttuu, voit korjata tiedot kyseisen kuukauden kohdalla ja saat taas ajankohtaisen kokonaiskuvan tilanteestasi.

Budjettipohjan jokaisessa kohdassa lukee lyhyesti, mistä kohta kokonaisuudessaan koostuu. Sen lisäksi tarjoamme tässä muutaman lisävinkin, joita voit käyttää budjetissasi – vaikka et käyttäisikään meidän laatimaa mallia:

  • Arvioi aina yläkanttiin – Arvioi menosi aina mielummin yläkanttiin kuin alakanttiin. Näin menot eivät pääse yllättämään negatiivisesti ja sinulle jää enemmän rahaa jäljelle kuin osasit odottaa.
  • Ole niin tarkka kuin pystyt – Mallipohjan eri kategoriat sisältävät useita kohtia, mutta samalla pohjamme sisältää useita eri kategorioita verrattuna moneen muuhun budjettimalliin. Kun olet tarkka kuluistasi, saat paremman yleiskuvan taloudestasi ja siitä, mihin rahasi kuluvat. Näin löydät myös helpommin ne kohdat, joissa on parantamisen varaa. Joka kulun tai kohdan erittely omaan kategoriaan ei tosin ole käytännöllistä, jonka vuoksi jonkinlainen ryhmittely budjetin laatimisessa on välttämätöntä.
  • Tarkkaile kulutustasi – Pääset paljon paremmin selville omasta kulutuksestasi, jos käyt tiliotteesi läpi. Sen sijaan, että yrittäisit tehdä budjetin pelkästä ulkomuistista, kannatta tiliote lukea hyvin läpi ja katsoa tarkkaan, mihin rahasi oikeasti menevät.
  • Säästä oikeissa kohdissa – Säästäminen ja vastuullinen rahankäyttö on aina järkevää, mutta ne tulee tehdä oikeissa kohdissa. Esimerkiksi vakuutuksissa säästäminen ei ole fiksua ja suosittelemmekin, että olet aina hyvin vakuutettu. Budjetissa on nimittäin muita kohtia, joissa on järkevämpi säästää.
  • Tee päätös ja toimi sen mukaan – Jokainen meistä tekee asiat niin kuin parhaaksi näkee. Jos vakuutus maksetaan esimerkiksi puolen vuoden välein, jotkut laittavat mieluiten kuukausittain vähän rahaa säästöön tulevan vakuutuslaskun maksamiseksi. Toiset taas maksavat vakuutuslaskun ja elävät pienemmällä budjetilla kyseisen kuukauden. Mieti, mikä sopii sinulle parhaiten ja toimi suunnitelmasi mukaan.

Päivitä budjettisi säännöllisesti

Kulutuskäyttäytyminen muuttuu luonnollisesti elämän eri tilanteissa ja kohdissa. Sen vuoksi on suositeltavaa käydä oma budjetti läpi aina säännöllisin väliajoin. Tarkkaa aikaväliä on kuitenkin vaikea sanoa, sillä jokaisen elämä muuttuu eri tahdissa. Budjetin uudelleen arvioiminen kannattaa joka tapauksessa aina silloin tällöin.

Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin päivittää budjetti kaksi kertaa vuodessa. Kun tarkistat kulutuksesi joka kuudes kuukausi, on sinulla melko varma pohja arvioida miten lukusi sopivat todellisuuden kanssa.

Kuitenkin esimerkiksi opiskelijavuosien aikana on hyvä käydä budjetti läpi useampaan otteeseen. Tilapäiset asunnot, koulutarvikkeet, introviikot sekä tenttijaksot ovat vain muutama esimerkki opiskelijavuosien kuluista, jotka vaikuttavat suuresti omaan talouteen.

Budjettia voi myös käyttää esimerkiksi oman talouden arviointiin tulevaisuutta varten. Jos haaveilee esimerkiksi muuttavansa solukämpästä omaan asuntoon opiskelujen aikana, voi budjetin avulla arvioida, onko siihen varaa.

Teoria vs. Todellisuus

On hyvä muistaa, että budjetti on aina teoreettinen kuva omasta taloudesta ja kulutuksesta. Tämä pätee varsinkin silloin, kun budjettia käyttää tulevaisuuden arvioimiseen, joka onkin yleisin budjetin käyttötarkoitus.

Mitä tällä haemme on se, että budjetti voi vaihdella, odottamattomia menoja voi tulla ja tietyt menot voivat joskus myös unohtua budjetista, jonka seurauksena todellinen kulutus ei vastaakaan laadittua budjettia. Pelkästään laaditun budjetin perusteella ei siis voi ajatella, että raha-asiat ovat nyt hallussa.

Budjetti on erinomainen työkalu oman talouden ja rahankäytön kartoittamiseen.

Tarkkaile jatkuvasti todellista kulutustasi ja vertaa sitä budjettiisi. Tällä tavoin saat paremman käsityksen siitä, kuinka hyvin pysyt budjettisi puitteissa. Näin pystyt reagoimaan nopeammin esimerkiksi liikakulutukseen ennen kuin taloutesi kärsii siitä.

Tarkista budjetti ennen lainaamista

Lainaan on aina silloin tällöin tarve – esimerkiksi erityisen mahdollisuuden tullessa tai jos rahaa tarvitsee nopeammin kuin pystyy säästämään. Lainassa ei olekaan mitään vaarallista kunhan vain varmistat, että pystyt myös maksamaan lainaa takaisin sovitusti. Sinun tulee ainakin varmistaa, että pystyt maksamaan lainasi takaisin lainanantajalle lupaamassasi ajassa.

Otetaanpa esimerkki. Olet unelmoinut tietyn designtuotteen omistamisesta 13-vuotiaasta lähtien. Olet nyt 28 vuotta, vasta päässyt eroon opintotukivuosista ja käyttänyt ensimmäiset säästösi mahtavan asunnon takuudeksi, jossa voit asua vielä monta vuotta.

Haaveilemasi designtuote maksaa helposti 5 000 €, mutta saat mahdollisuuden ostaa uuden veroisen designtuotteen 3 000 eurolla. Sinulla ei ole 3 000 € ylimääräistä, mutta sinulla on kuitenkin tilaa budjetissasi. Vaikka joutuisit maksamaan 650 € korkoja ja aloitusmaksuja, säästät silti 1 350 € lainaamalla rahat ostokseen sen sijaan, että säästäisit 5 000 € ja maksaisit tuotteesta täyden hinnan.

Jos pystyt maksamaan lainasi takaisin sovitusti, voit tehdä hyvät kaupat tällä tavalla, vaikka lainan lopullinen hinta olisikin korkea. Tämä vaatii kuitenkin lainan lyhentämistä sovitusti joka kuukausi, ja juuri maksukyvyn arvioimisessa budjetti voi olla hyvänä apuna.