Lainaa ilman vakuuksia - mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Sopivaa lainaa etsiessäsi olet varmasti törmännyt lauseeseen ”lainaa ilman vakuuksia”. Useat pankit ja lainanmyöntäjän mainostavat tätä, mutta monelle voi olla epäselvää, mitä se tarkoittaa.

Lainaa ilman vakuuksia tarkoittaa yksinkertaisuudessaan, ettei lainalle tarvitse asettaa vakuuksia, takuuta tai panttia. Kyseessä on siis vakuudeton laina. Jos taas lainalle asetetaan vakuus, toimii vakuus eräänlaisena lupauksena pankille, että laina tullaan maksamaan takaisin tavalla tai toisella. 

Nimittäin mikäli lainaa ei makseta takaisin, saa pankki luvatun vakuuden. Vakuudella pitää tietysti olla arvoa, jotta pankki saa myöntämänsä lainasumman – tai ainakin osan siitä – takaisin. Vapaa-ajan asunto tai muut kiinteistöt voivat esimerkiksi toimia vakuutena lainalle.

 

Minkälaista lainaa voi hakea ilman vakuuksia?

Monet pankit ja lainanmyöntäjät tarjoavat lainaa ilman vakuuksia. Tässä lista lainoista, joita myönnetään vakuudettomina:

Pikavippi, pikalaina ja joustoluotto ovat kaikki lainoja pienillä lainasummilla – yleensä 2 000 € asti. Pikavippi alkaa kuitenkin olla vanha käsite, sillä melkein kaikki vipit ja pikalainat on nykyään korvattu joustoluotoilla. Katso House of Banksin valitsemat joustluotot tästä. 

Kulutusluotto eli ”tavallinen” laina on yleensä se lainatyyppi, joka näkyy yhdessä ”lainaa ilman vakuuksia” -lauseen kanssa. Autolaina sekä remonttilaina menee myös kulutusluottokategoriaan.

Sama pätee yhdistelylainaan, mutta tällöin lainahakemukseen tulee merkata erikseen, että lainaa haetaan lainojen yhdistämiseen. Voit katsoa koko lainalistamme tästä!

Yrityslainaa voi myös hakea ilman vakuuksia. House of Banks tarjoaa valikoiman vakuudettomia yrityslainoja, jotka voit nähdä tästä. Sivulta voit myös lukea tarkemmin vakuudettomasta yrityslainasta.

Minkälainen summa on mahdollista saada?

Vakuudeton laina on yleensä 500 – 60 000 € lainanmyöntäjästä riippuen, mutta House of Banksin lainalistasta löydät vakuudettomia lainoja jopa 100 – 70 000 € väliltä.

Lainasumman suuruuteen vaikuttaa lainatyyppi. Pikavippi ja joustoluotto tarkoittaa pienempiä lainasummia, mutta ovat yhtälailla myös vakuudettomia lainoja kuten kulutusluotot, jotka taas menevät jopa 70 000 € asti. Sen lisäksi hakijan takaisinmaksukyvyllä on iso merkitys myönnettävään lainasummaan. Lainanantaja arvioi nimittäin hakijan maksukyvyn ja sen perusteella katsoo, minkälaisen lainasumman pankki voi myöntää.

Kuinka nopeasti vakuudetonta lainaa voi saada?

Vakuudettomien lainojen myöntäminen tapahtuu nopeammin kuin vakuudellisten. Vakuudettoman lainan voi saada tilille jopa samana päivänä ja suuremmatkin summat jopa muutamassa päivässä. Tähän vaikuttaa kuitenkin haetun lainasumman suuruus – pienet summat ovat nopeampi saada tilille suuriin verrattuna.

Netissä haettavien lainojen lainahakemukset käsitellään automaattisesti, jonka vuoksi lainapäätöksen saa yleensä heti. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen voi kuitenkin mennä muutama päivä lainasummasta riippuen, ennen kuin se on maksettu tilille.

Millä hinnalla vakuudettomia lainoja myönnetään?

Lainan hinta riippuu useista tekijöistä. Ensinnäkin hintaan vaikuttaa lainatyyppi. Pikavippi, pikalaina ja joustoluotto on esimerkiksi yleensä tavallista pankkilainaa kalliimpi vaihtoehto. Mitä tulee vakuudettomiin lainoihin, ovat ne tyypillisesti vakuudellisia lainoja kalliimpia. Vakuudellinen laina on siis yleisesti ottaen edullisempi vaihtoehto, mutta tällöin nimestä päätellen lainalle tulee asettaa vakuus.

Lainan hintaan vaikuttaa lisäksi aina hakijan taloudellinen tilanne. Suurin osa lainanmyöntäjistä esittää mahdollisen minimi- ja maksimikoron lainalle. Tällöin lainan korko on kuitenkin henkilökohtainen, joka tarkoittaa, että lainan hinta muodostetaan hakijan taloudellisen tilanteen sekä  riskiarvion perusteella.

Jos hakijalla on tasapainoinen talous sekä hyvät ja säännölliset tulot, pankki ei katso lainan myöntämistä hakijalle riskialttiina, ja voi täten myöntää lainan hyvinkin edullisesti. Tällä tavalla pääsee käsiksi lainan pienimpään mahdolliseen korkoon.

Mikäli hakijalla on esimerkiksi pienet tulot ja asuu yksin, voi pankki arvioida hakijan takaisinmaksukyvyn epävarmaksi, joka puolestaan lisää lainan myöntämisen riskiä. Tällöin lainan korko on myös korkeampi. Ja jos pankki katsoo, ettei hakija kykene maksamaan haettua lainaa takaisin, on lainapäätös kielteinen.

Kuka voi hakea lainaa ilman vakuuksia?

Vakuudettomissa lainoissa on yleensä poikkeuksetta seuraavat ehdot:

  • Puhtaat luottotiedot. Luottotietojen tulee olla kunnossa lainaa haettaessa. Mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä, on lainapäätös melkein poikkeuksetta kielteinen.
  • Säännölliset tulot. Hyvä taloudellinen tilanne on myös tärkeä seikka, kun pankki arvioi hakijan maksukykyä. Säännöllisten tulojen lisäksi tulojen tulee olla riittävät. Esimerkiksi työttömien tai osa-aikatöissä olevien voi olla hankalampi saada lainaa ilman rinnakkaishakijaa tai takaajaa.
  • Täysi-ikäisyys. Lainaa saadakseen tulee tietysti olla vähintään 18-vuotias, mutta suurin osa lainanmyöntäjistä vaatii kuitenkin 20-23 vuoden ikää. Lainojen ikärajat vaihtelevat lainanmyöntäjäkohtaisesti.

Lainaa ilman vakuuksia - plussat & miinukset

✅ Jos myönnetty laina on vakuudeton, lainanmyöntäjä ei teoriassa voi vaatia lainasta mitään, jos kuluttaja ei maksa lainaa takaisin. Lainan maksamatta jättäminen ei kuitenkaan ole hyvä idea, sillä siitä seuraa tietysti maksuhäiriömerkintä, joka puolestaan vaikeuttaa elämää monella tavalla. Voit lukea artikkelimme maksuhäiriömerkinnöistä tästä.

✅ Vakuudettomat lainat myönnetään nopeasti. Vakuudettomat lainat sopivat siis esimerkiksi nopeaan rahantarpeeseen ja siksi ”lainaa ilman vakuuksia” esiintyykin yleensä kulutusluottojen yhteydessä. Suosittelen tässä kohdassa katsomaan lainalistamme, jos etsit mahdollisuutta hakea vakuudetonta lainaa.

❌ Vakuudettomat lainat ovat pankille suurempi riski vakuudellisiin lainoihin verrattuna. Tämän vuoksi vakuudettomat lainat ovat yleensä hieman kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä jos hakijalla on tasapainoinen talous, joka on hoidettu hyvin, voi vakuudettoman lainan saada hyvinkin edullisesti.

❌ Vaikka lainassa lukisi ”lainaa ilman vakuuksia”, ei se kuitenkaan ole 100% varmaa. Pankit ja lainanmyöntäjät saavat nimittäin itse päättää, kenelle he myöntävät vakuudetonta lainaa ja kenelle ei. Lainahakemukset käsitellään aina yksitellen ja jokainen hakija arvioidaan taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn perusteella, jonka pohjalta pankki lähettää joko myönteisen tai kielteisen lainapäätöksen.