Ongelmia taloudessa?

Lainat ja luotot ovat erinomainen apu ja tuki talouteemme ja auttavat tilapäisissä, yllättävissä ja harkituissa menoissa. Ne eivät kuitenkaan sovi jatkuvan kulutuksen rahoittamiseen. Vaarana on nimittäin menettää luottotiedot, jos kalliiden lainojen takaisinmaksu ei onnistukaan.

Lainaa hakiessa on tärkeää, että olet tietoinen omasta maksukyvystäsi – tulojen ja menojen tulee siis olla tasapainossa. Tämä on kaiken A ja O, jotta pystyt lyhentämään lainaasi ilman, että se aiheuttaa ongelmia talouteesi.

Kun vertailet lainoja House of Banksin avulla, saat yleiskatsauksen eri lainanmyöntäjien ehtoihin, mutta lainan todelliset kustannukset näkyvät vasta lainatarjouksessa. Siksi on tärkeää, että luet lainan ehdot huolellisesti läpi ennen sopimuksen tekemistä, jotta voit suhteuttaa lainan kulut omaan talouteesi ja katsoa ovatko lainan kustannukset sopivat tuloihin ja menoihin nähden. Tällä tavoin vältät ikävät yllätykset (esimerkiksi lisäkulut), jotka voivat uhata talouttasi ja takaisinmaksukykyäsi.

hatena-1184896_1920

Ylläpidä hyvät luottotiedot

Jos päädyt tilanteeseen, jossa lainan takaisinmaksu on haastavaa, tulee sinun ottaa välittömästi yhteyttä lainantarjoajaan. Ottamalla asiakaspalveluun heti yhteyttä ongelmien ratkaisemiseksi vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Monet lainanmyöntäjät tarjoavat joustavuutta takaisinmaksuun esimerkiksi maksuvapaan kuukauden, eräpäivän siirron tai laskun jakamisen muodossa.

Mitä ovat maksuvaikeudet?

  • Kuukausittaiset menosi ovat yli tulojesi
  • Sinulla ei ole vakituisia tuloja
  • Et pysty maksamaan laskuja ajoissa ja haet usein lisää maksuaikaa
  • Teet heräteostoksia, joihin sinulla ei oikeasti ole varaa
  • Käytät luottoa laskujen ja velkojen maksamiseen

Jos raha-asiasi eivät ole kunnossa, vaikka olet ollut yhteydessä lainanmyöntäjään, tulee sinun hakea ulkopuolista apua. Voit esimerkiksi hakea apua Takuusätiöltä. Tärkeintä on, että haet apua tilanteeseen etkä jää yksin itseksesi murehtimaan. Tilannetta ei kannata pitkittää, sillä se tarkoittaa vain ja ainoastaan lisää velkaa ja ylimääräisiä kuluja. Lisäksi maksamattomista laskuista ja veloista tulee aina merkintä, mikä johtaa maksuhäiriömerkintöihin ja luottotietojen menettämiseen.

Miten maksuhäiriömerkintä tulee?

Pelkkä laskun tai velanmaksun viivästyminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää ja luottotietojen menetystä. Merkintä ei tule yllättäen, sillä maksamattomasta laskusta tai velasta tulee aina useita maksumuistutuksia ja huomautuksia. Viimeinen maksukehoitus lähetetään 3 viikkoa ennen maksuhäiriömerkinnän rekisteröintiä ja maksuhäiriömerkinnästä varoitellaan hyvissä ajoin, jotta maksusta on mahdollista vielä sopia ja siten välttää merkintä. Jos maksuhäiriömerkintä rekisteröidään, siitä tulee myös aina ilmoitus. Voit lukea lisää maksuhäiriömerkinnöistä esimerkiksi blogipostauksestamme ”Estääkö maksuhäiriömerkintä uuden lainan saamisen?” tai Takuusäätiön verkkosivuilta.

Ota talous hallintaan budjetoimalla

Kuten sanottu, tasapainoinen ja tukeva talous alkaa oman talouden kartoittamisesta. On tärkeää olla perillä omista raha-asioista, jotta pystyy tekemään järkeviä valintoja esimerkiksi kulutuksen suhteen. Jokainen on varmasti tietoinen omista tuloista, mutta sen lisäksi tulee tietysti olla käsitys omasta kulutuksesta sekä menoista. Menot eivät saa ylittää tuloja, mikäli talouden haluaa pitää kasassa.

House of Banks suosittelee kaikille budjetin laatimista taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Budjetin avulla omat tulot ja menot tulevat selville ja budjetin avulla voi alkaa tekemään järkevämpiä päätöksiä kulutuksen suhteen. Budjetti voi esimerkiksi auttaa kulutuksen vähentämistä tietyissä tilanteissa ja kategorioissa ja sen lisäksi budjetti auttaa esimerkiksi säästämisessä. Suosittelemme kaikkia säästämään vaikka pienenkin summan joka kuukausi.

Voit laatia budjetin helposti esimerkiksi House of Banksin tekemän budjettimallin avulla. Budjetti on helppokäyttöinen ja sisältää ohjeita budjetin laatimiseen, jotta budjetin tekeminen onnistuu niiltäkin, jotka eivät ole ennen budjetoineet.

logo-icon-footer

Seuraamalla talouttasi säännöllisesti ja olemalla ajantasalla tuloista ja menoista, säästyt ikäviltä yllätyksiltä ja pidät taloutesi tasapainossa.

Kun taloutesi on vakaa ja olet rahoitusta vailla, autamme sinua sen sopivan lainan löytämisessä. Kaikki lainantarjoajat löydät täältä!